PRINCIPI ALEXANDER TEHNIKE

Alexander tehnika je tehnika, ki vključuje celotno telo. Z njeno pomočjo lahko uskladimo držo, gib in dih ter jim pustimo, da delujejo lahkotnejše in učinkovitejše. Uči, kako telo zavestno in usklajeno vključiti v svoje vsakodnevne aktivnosti in kako ostati sproščen in prisoten tudi pod stresom in posebnimi zahtevami. Delo z Alexander tehniko je vznemirljiv način, da spoznate sebe, se osvobodite škodljivih navad in izboljšate kakovost življenja.

Delovanje metode

Aleksandrova tehnika nam omogoča, da iz prve roke izkusimo, kakšne navade smo si pridobili v življenju. Ob lahkih dotikih in pojasnjevalnih besedah ​​se boste zavedali, kako uporabljate sebe in svoje telo. To odpira možnost, da se otresemo škodljivemu "krčenju" in napetosti. To razbremeni telo, da se poravna na način, ki je zanj zdrav in naraven.

Glava, vrat, hrbet

F.M. Aleksander je govoril o "primarnem nadzoru", ki je učinkovit pri vseh živih bitjih: če glava, vrat in hrbet delujejo usklajeno, se lahko premikamo močno, sproščeno in neboleče. Preko usklajenega razmerja glave, vratu in hrbta lahko preidemo »v svojo moč« in uporabimo moč hrbta. Pri tem izkusimo povezavo s seboj, vzravnanost in gravitacija pa nas lahko nemoteno podpirata. Naš celoten sistem se znajde v stanju, ki je harmonično, usklajeno, sproščeno in uravnoteženo.

Ustavljanje, pavza

Naša sposobnost, da se ustavimo in ustavimo, je bistvenega pomena za učenje Alexandrove tehnike. Prakticiranje ustavljanja razkrije cel kup novih možnosti: takoj ko se ustavimo, se aktivira naš občutek celovitosti. Takoj ko se ustavimo, najdemo priložnost, da se zavestno odločimo, ali bomo zasledili svoje avtomatizirane navade ali pa se podali v novo, neznano: priložnost za resnične spremembe.

Celovitost

Učenje z Aleksandrovo tehniko poteka psihofizično. Gibamo se miselno in čustveno. Varnost, pridobljena v telesu, daje občutek prostora in varnosti, da lastne fiksacije posamično opustimo. Obkrožene misli, strah, negotovost se lahko zmanjšajo, občutki lahko spet tečejo svobodneje. Sposobnost zavestnega premora nam daje svobodo, da premišljeno in samozavestno razmišljamo o novih poteh.